Monday, July 23, 2007

SKETCH - AHKIM - catatan rahsia seorang lelaki


"Dia tidak terbilang, dia tidak terpandang, tapi dialah AHKIM."

'Aku seorang lelaki yang suka bermonolog. Cerita ni adalah catatan rahsia aku yang sepatutnya tidak boleh diketahui oleh umum tapi sebagai iktibar...apa salahnya. Aku bekas pelajar perubatan yang tak habis belajar. Hati aku merana dan amat sedih di atas kematian ayah aku - Pak Samad, abang sulung aku - Along Din dan abang kedua aku - Angah Man. Dengan sebab itulah aku mengambil keputusan berhenti belajar. Kini aku bekerja sebagai pembantu driver van syarikat roti sejak setahun yang lalu. Rafi adalah kawan karib aku...cuma apa yang aku kesalkan, Rafi amat cetek tentang Islam walaupun dilahirkan dalam keluarga Islam. Tugas aku, mengembalikan semangat Islam pada diri Rafi setakat yang aku mampu walaupun aku tau pengetahuan aku tentang agama bukan sampai tahap ustad...tapi sekurang-kurangnya aku ada asas.

Dari sudut kisah lain dalam hidup aku...Farhana - dia adalah perempuan pertama yang membuatkan hidup aku tak keruan. Apataknya, amat susah untuk aku menghampirinya dan berbagai peristiwa terpaksa aku harungi. Syarifah Arisyah pulak - aku lebih menganggap seperti kesinambungan kasih terhadap Angah Man...aku terpaksa walaupun ada sedikit bibit cinta terhadapnya tapi tu cuma pada kecantikannya saja. Rubiah - aku tak tau nak kata apa.'

"Aku tau aku tak terbilang, aku tau aku tak terpandang, tapi aku adalah AHKIM."

- Siapa Rafi? Siapa Farhana? Siapa Syarifah Arisyah? Siapa Rubiah? Apa kaitan Pak Samad, Along Din dan Angah Man dengan mereka semua tu?

- Copyright 2007 azzam bellamy

12 comments:

tintaHati said...

Salam bang azzam,

So bile blh dpt ni? Ker kena beli sendiri? ;D hehe...

tintaHati said...

bro, mana pi entry2 yg lama? awat delete ka?

arianna adrizal said...

huii.. sape? sape? saspen la cite ni.

Titicaca said...

dah musang berjanggut aku tunggh AHKIM ni...ko nak suruh aku beli ke? nghe..ngeh..ngeh...
-aku yg baru beli harry potter-

~ mizzAmy ~ said...

~ siapakah mereka?? mcm best la plak kan. :P ~

Masy said...

ni entry kopipes ni, abeh sume ko delete. ermm..~

azzam bellamy said...

ASSALAMUALAIKUM...


TINTAHATI -
w'salam.

bile blh dpt? hehe..pre-launching novel AHKIM akn dibuat pada 27/7/07. birthday aku tu. kemudian buat press release dulu. dn selepas tu baru la dipasarkan. dlm masa yang sama, seperti yg dijnjikan, aku akn poskn kpd kwn2 yg dh link kt blog aku nih. so..jgn kemana2..stay tune..heh!

mane entry2 sblum nih? kdg2 kita perlukn sedikit perubahan dlm hidup kita kan? tk byk. mcm tu jgk kisah pribadi yg dh aku tulis kt blog aku ni. sapa2 yg dh baca tu kira beruntung la..sbb cerita tu tkkn ditulis lg dlm apa jugak bntuk. ada jgk yg aku muatkn dlm novel AHKIM. pd aku..cukup la yg aku bgtau sedikit kisah hidup aku tu ek?

ARIANNA ADRIZAL -
kalo nk tau sapa2 diorang tuh kna la baca novel AHKIM yg akn dipasarkn kelak. ko tk 'daftar' lg ke? yg 'daftar' tu aku bg free tau. camne nk 'daftar'? tinggalkan nama dn alamat kt e-mail aku...azzambellamy@yahoo.com. segala mklumt dirhsiakn. terima kasih psl menghadirkn diri kt blog aku ni ek?

TITICACA -
musang berjanggut? ko bgtau aku ko jmpa kt ne? hahaha...erm. lepas birthday aku ek? ko tgu je tmpt ko bg alamat tu. hujung buln ni atau awal buln depan. tk lama lg tuh. ko tnggu itik bermisai plk ek?

MIZZAMY -
best ke tk best ko baca dulu novel AHKIM. lpas baca nnti ko terus terang kt aku..best ke tk best. kalo ko kata best aku war2kn kt surat kabo..kalo ko kata tk best aku simpan dlm ati je..heh! ko dh 'daftar' lom? bg je nama dn alamat..pas tu e-mail kt aku. segala maklumat dirahsiakan. itupn kalo ko nk free la kan..heh.

MASY -
ko beruntung dpt baca entry2 yg aku delete tuh. tk smua org dpt baca ko tau. dn aku rasa cukup la citer2 pribadi aku tu ek? aku nk tumpukn pada kerjaya aku..boley? hehe..


T/KASIH.

Ezad said...

tu la pasal. janggut musang pun dah kena cukur. tak dpt gak lagi. isk. kalau kena beli, aku baru je plan nak tukar hp baru.. kekekeke

NAzzXXra said...

azzam..

pe citer neh?

ko neh,macam nak melarikan diri dr sesuatu & seseorang jek..

cedey aku..

meh share ngan aku..

aku serius neh..

azzam bellamy said...

SALAM...SALAM.


EZAD -
aku tau ko byk duit kan? so..ko beli je hp tu. novel aku tu aku bg free kalo ko sabar..kalo ko tk sabar, cari kt kedai. tp aku rasa kalo ko cari kt kedai pn tk guna psl novel tu tk dipasarkn lg..hahaha! ko tgu je la aku bg k?

NAZZ -
tk de apa yg brlaku.

jiwa seni aku ni mudah berubah. ari ni aku mcm ni..esok aku mcm tu. sape2 tkkn faham apa sbnrnya org mcm aku ni perlukn pd satu-satu masa.

apa2pn aku tau jg diri aku seperti adanya.


SEKIAN.

lindosh said...

mane nobel neh tak sampai umah agik.. :(

skang pokes kat cite nobel eh.. besh gak tu..

suzie said...

Salam saudara.. mcm mana sy leh dapatkan novel saudara ni..? Puas sy mencari thru ameenbooks tp jwpannya hampa.. leh bagi cadangan..? Terima kasih