Monday, July 23, 2007

SKETCH - NOVEL GRAPHIC - AKU DAN SESUATU


'Tanpa sedar Hussin dan Hassan bergelumang dengan hipokrasi masyarakat bandar yang terlalu hauskan kemewahan dan kuasa. Bukan kedua-duanya mahukan begitu…tetapi arus kehidupan dunia yang mengalir membawa mereka ke tengah kejahilan modern. Sudut cinta antara Hussin dan Khadhijah serta Hassan dan Ah Kit meneruskan natijah bersepah di sebaliknya. Inilah realiti jejak mereka.'

- Sinopsis ringkas giler yang aku buat untuk media expose novel graphic AKU DAN SESUATU.


Novel graphic karya Aie dan dibantu dengan penuh keterpaksaan oleh aku ni mempunyai lima siri. Proses pembikinan cerita ni ambik masa sampai setahun untuk disiapkan. Lama giler, beb!

Kadang-kadang untuk membuat sesuatu yang terbaik bukannya mudah. Macam tu jugak masa buat cerita ni…sembilan ke sepuluh kali aku gaduh dan tak bertegur dengan Aie. Makan pun sendiri-sendiri. Dia bosan, aku pun bosan. Ini semua kerana membina jalan cerita dan persembahan yang 'cantik' untuk menghasilkan novel graphic ni.

Cakap banyak pun tak guna…pergi cari kat kedai!

20 comments:

achik said...

harus dimiliki nih.. :D

13may said...

errr...soft copy ada???
hahha...

aku said...

hukala..aku br nak bace entry yg lame2..dah delete rupenyer..xpe2..

Ezad said...

errr.. yg ni.. tak leh bagi free juga ke? kekeke.. bagi la.. kata kengkawan :)

Babe said...

azzam

sempena birthday kau kan
aku belanja buku ni

mau????

NAzzXXra said...

sesuatu ttg azzam..

dia chomel!!!

=p

Masy said...

seswatuh betul

Cik Kema said...

awat pi delete entry lain?

hijrah?

tintaHati said...

Terharu baca penjelasan komen bro yg lepas. Apa pun ketahuilah kami semua sentiasa menyokongmu. Cant wait to read AHKIM!

Aku dan sesuatu pun nampak menarik gaks!

blackpurple said...

Pergh! Kalau setahun baru siap, memang sah best giler ni!

Titicaca said...

errr.. yg ni.. tak leh bagi free juga ke? kekeke.. bagi la.. kata kengkawan :)

ILynn said...

aku rs ko lebih sesuai buat entri bergambar dgn ayat yg tak begitu pjg mcm ni & dua entri sebelum
lebih mengesankan bg aku

nUr@dDeEn said...

Isk...isk..
perjalanan masa mengajar hati semakin tabah kini
di dalam kemarau dan gerimis
Kau mesti gagah mengharungi!!
.....
[beribu teman ketawa
sukar kutemu yg tulus itu
di dalam susah dalam senang
yg hadir cuma kepalsuan]

errr...soft copy novel tuh ada???
hahha... ;)

Sunan_Jati said...

wah menarik nih...

:P

lindosh said...

free tak bleh ke? ehhe tp aku dan sesuatu neh besh

azzam bellamy said...

SALAM SEJAHTERA..

SIHAT-SIHAT SELALU.


ACHIK -
sudah semestinya. cari kt kedai buku. tk de..bgtau aku. aku boleh bg. tk perlu duit. cuma perlu senyum je..heh. k..cari dulu.

13MAY -
soft copy ada..hard copy ada..rough copy ada..photo copy ada..jet copy ada..bubble copy ada..ori copy ada..bluff copy ada..ready copy ada..kopitiam tak dek! hah!

AKU -
hahaha..betapa ruginya ko tk dpt bace entry2 tuh! aku sengaja delete. nk aku bgitau kenapa ke? tk pyh la. ko buat2 tk knal aku la kan..ko bace je mane yg ada k? aku tk nk ulang dh.

EZAD -
bukan ke ko byk duit, zad? beli je le! hahaha..tk de la. mmg niat aku nk bg kt kengkawan pun. ko jgn risau la. selagi aku hidup selagi tu aku ingat kt kengkawan. cuma tak tau la bile ko buleh dpt..hahaha. kalo tk sabar sgt..ko cari kt kedai. heh.

BABE -
waaaaaaah! best2! aku suka bkwn ngan ko. hehe.

erm..apa lg ko nk bg kt aku? hehe. tk pyh susah2 la, beb! ko doakn yg baik2 kt aku pn dh kira best dh tuh. k.

NAZZ -
erk..gulp!

suara aku terus tk trkeluar. heh. dah la babe kata aku ni soft spoken. uhuk!

heh..

MASY -
seswatuh yg betul2 sessueeiii! hehe!

CIK KEMA -
entry lain? entah..ari tuh cantek je ada kt sini..alih2 ilang sndri. merajok la tuh. hehe. aku delete la, ma. ubah angin. sebenarnya..aku nk buat buku entry2 tuh. ko tunggu je la ek. aku tgh pilih mane2 yg sesuai. yang peribadi sgt tk le aku pilih. citer2 aku dolu2 je. ok?

hijrah...

TINTA -
ok. bagus. cantik. menarik. teruja. hehe.

sesuatu yg best.

BLACKPURP -
giler betul! tu baru setahun..kalu dua tahn? enam? lapan? doblas? mau beku otak..hahaha!

TITICACA -
mmg niat aku nk bg kt kengkawan pun. ko jgn risau la. selagi aku hidup selagi tu aku ingat kt kengkawan. cuma tak tau la bile ko buleh dpt..hahaha. kalo tk sabar sgt..ko cari kt kedai. heh.

ILYNN -
ouw..ye ke? ok..akan dipertimbangkn.

NUR@DDEEN -
ye2. bagus tuh. boleh buat modal citer akn dtg..hahaha.

soft copy mintak kt may..hehe.

SUNAN -
nan..nama ko ni mcm citer 'bagaikan puteri' karya ramlee awang mursyid. laksamana sunan..eyh?


SEHINGGA BERTEMU LAGI.

azzam bellamy said...

TERTINGGAL LAK.


LINDOSH -
cadangnye mmg nk bg free..cuma aku takut trlmbt je smpai kt ko..hah. kalo nk..bg nama n alamat dn e-mail kt aku. sgala mklumat dirahsiakn. ok?


OKAY LA TU.

flush said...

lukisan aie mmg best - sorry bro, puji aie kat blog ko plak..

tp colabration korg mmg best..
keep it up bro..

Mr. Herman said...
This comment has been removed by the author.
Mr. Herman said...

Bro,
thanks menyinggah kat blog saya http://mafiaries.blogspot.com
Anyway, susah nak dapat ADS kat bandar baru bangi.Tatau mana nak carik.yang pasti kat MPH Jusco taman Maluri, takder ADS yang baru.
Dah beberapa kali telefon publishernya, tapi ntah kenapa tak menjelma2 lagi gamaknya ADS ni..
Keep us updated.
Saya linkkan blog ni yer?